Pratpromenad och skogsfloating med Må bra-tema

Isglacerad strand

Nedisning tvingade oss att ändra planen.

Tanken var att berätta om Metallarna som flöt ut i Skogsfloating men istället blev det Metallarna som halkade in. Under natten var det rejält kallt med snöfall, framåt morgontimmarna steg temperaturen och snöfallet övergick i regn. Kalla vägbanor förvandlades till isbanor.

I skogen där jag förberedde för skogsfloating, fika vid elden och en pratpromenad var det inga problem. Men, den plogade gångvägen från hotellet till skogen blev oframkomlig. Det gjorde att vi tog beslutet att göra något inne istället. Tänk om, tänk nytt, tänk snabbt.

Temat för eftermiddagen var ”Må bra” så det var bara att spinna vidare på det. Erfarenheten säger mig att kunskapen finns i gruppen ­– det gäller bara att släppa fram den. Och det var ju redan tanken med pratpromenaden så egentligen var det bara platsen och möbleringen som behövde justeras. Från ute till inne.

Från en ring till en annan. När grupper samlas ute är den naturliga formen en ring. Den fungerar lika bra inne men behöver stöd genom möbleringen av rummet. När den är löst flyter samtalet som i vilken ringsamling som helst, lite öppnare, lite mer tillåtande. Nåja, lite hjälp på traven kan behövas men det handlar mest om att ge en gemensam riktning. Riktningen kan vara ett par enkla men öppna frågor att reflektera över för att sedan dela i en större grupp eller bygga på med fler reflektionsingångar.

Pratpromenaden med Må bra-temat förvandlades till pratstunder på valfri plats. Först i par, sedan i lite större grupper för att avslutas i helgruppen. Många klokheter kring sätt för att må bra lyftes fram och delades. Några nya insikter kanske drogs men framförallt sattes det ord på hur man själv gör och hur andra gör för att må bra. När man sätter ord på känslor eller vaga kunskaper blir de synliga och möjliga att hantera.

Med kunskap om vad jag mår bra av kan jag medvetet förbättra mina förutsättningar att må bra över lång tid. Det påverkar både privatliv och arbetsliv, mig själv och mitt umgänge positivt.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.