Tankar från en tanketur

Utsikt över snötäckt sjö från en tanketur

Utsikt från en plats för tankar.

När tog du en tanketur senast? Jag vill gärna tro att du gjorde det alldeles nyss och att du sitter med rensade tankar och laddade batterier.

Själv sitter jag i lä och solsken på en sommarväntande badplats. Tankar och reflektioner ackompanjeras av Talgoxens kärlekskranka visslande, hundskall på långt håll och lite skogsbruksljud. En skön blandning, helt enkelt.

Mina tankar och reflektioner blandas och påverkas av de intryck som pockar på uppmärksamhet. En stund rör de sig mot arbetsrelaterad problemlösning, en stund mot vilda framtidsplaner och en stund mot något helt annat. Det där helt annat är en omskrivning för naturlig härvaro, en stund att bara vara.

Naturlig härvaro är viktigt för mig. Det är när jag bara är här och nu som jag både kan ladda energi och låta tankarna fara fritt. Mot en solig vägg händer det nästan av sig självt. Men, jag måste ge mig själv tillstånd att bara vara här och nu. Att släppa kraven på att fixa den sista listen, svara på det senaste mailet, att… Och det låter ju enkelt, eller?

Med några enkla knep kan man lura sig att hamna i tillståndet här och nu även när förutsättningarna är annorlunda. Att spara bilden och känslan från den där bänken vid badplatsen tillsammans med någon form av trigger är ett sätt. En trigger kan vara att knyta handen så hårt du kan, räkna till tre, låt handen slappna av – och vips har du flyttats dit. På det här sättet kan du få några värdefulla minuter mitt en hektisk vardag. Några minuter som gör skillnad för dagens fortsatta arbete.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.